logo-BMA

Ontwerpers en makers van schoenen, tassen, kleding en de modevakscholen.
Voor liefhebbers van ambachtelijk gemaakte mode en accessoires.

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Verslag BMA congres 2016

BMA congres 2016 Op 16 april 2016 heeft het jaarlijkse BMA Congres plaatsgevonden. Een goede dag met een vol programma, zoals drie lezingen, de Vakwedstrijd, de selectie voor deelname aan de internationale modeshow tijdens het EMTC in Innsbruck Oostenrijk en een beurs met standhouders en boeiende demonstraties.
We hebben veel bezoekers mogen ontvangen en van hen tevreden en enthousiaste reacties gekregen.
Lees met plezier de verslagen van Bernadette Diederen, Ans Annen van Loon, Tineke Vos en Hedy Borst. De foto’s van de hele mooie creaties kunnen we begin juni laten zien na het Congres in Innsbruck.

Verslag BMA-Vakwedstrijd en selectie deelname aan de internationale modeshow EMTC 2016

De vakwedstrijd in combinatie met de strijd voor deelname aan EMTC 2016, was ook dit jaar weer onderdeel van het congres.
Aan de oproep om hieraan deel te nemen is door velen gehoor gegeven. Om tot goede resultaten te komen vraagt dit van de deelnemers ontzettend veel inzet, inzicht, geduld en vooral kennis van dit mooie vak.

Er was gekozen voor een andere opzet van de presentatie van de werkstukken; dit keer géén ladyspeaker op het toneel maar de show werd ondersteund door mooie muziek.
Alle aanwezigen hebben mogen genieten van bijzondere, mooie (3-delige)  herenkostuums, mantels zowel dames als heren, avondjurken, ensembles en bruidskleding.
De verrassende verwerking van de prachtige stoffen , de gebruikte technieken van o.a. blinde sluitingen, ruiten stof, dubbele stolpplooien, revers vanuit raglan- mouwinzet, verwerking van kant/pailletten op huidskleur tule en nog veel en veel meer, heeft ongetwijfeld eenieder geïnspireerd en misschien wel aangemoedigd om het volgend jaar ook mee te doen en te laten zien wat wij als leden van de BMA in huis hebben.

Alle kledingstukken waren gecreëerd en gemaakt met een afwerking op hoog niveau met als resultaat dat er hiervan 9 stuks geselecteerd zijn voor het EMTC, dat dit jaar zal plaatsvinden in Innsbruck
Na de show was er nog gelegenheid om de stukken van dichtbij te zien/voelen, en vragen te stellen aan de makers ervan. Zeer de moeite waard en leerzaam  om te horen en te zien hoe dit moois tot stand was gekomen en hoe de tegengekomen problemen waren opgelost.

Al met al mogen we trots zijn op allen die deze show tot een geweldig succes hebben gemaakt

Bernadette Diederen

Aan de Vakwedstrijd hebben dit jaar meegedaan:
Joke Roozenbeek     Dames 1,     bruidsjapon        niveau A
Lisette Germain       Dames 1,     avondkleding      niveau B
Joke Roozenbeek     Dames 2,     mantelpak           niveau C
Gerrie Tuitert            Heren 2,      kostuum              niveau C
Joke Roozenbeek     Heren 2,      kostuum               onder begeleiding gemaakt

De Vakgenotenprijs is gewonnen door Lisette Germain. Deze prijs wordt toegekend door de aanwezige BMA leden aan de creatie die zij op de catwalk als de “mooiste” gekozen hebben.

Een proficiat voor de 9 creaties die geselecteerd zijn voor de internationale modeshow tijdens het EMTC 2016. In totaal zal Nederland met 20 creaties zich laten zien op de catwalk in Innsbruck Oostenrijk.
Ook zullen we daar deelnemen aan de vergelijkende modellenshow met een dames en heren kledingstuk.

Helaas kunnen we nu nog geen foto’s van deze mooie kledingstukken laten zien, omdat deze als een verrassing geshowd zullen gaan worden. Na het European Master Tailor Congres (van 26 t/m 29 mei 2016) kunnen we met trots alle geshowde kledingstukken op onze website presenteren!

Verslag van de lezing door Maaike Gottschal over Japanse textiel technieken

Mevr. Maaike Gottschal was vandaag als eerste aan de beurt om de lezing te geven.                
De lezing ging over de oorspronkelijke Japanse textieltechnieken.                            
Door deze technieken zijn er mooie stoffen van natuurlijke materialen te vinden.
Er wordt veel gebruik gemaakt van Indigo. Indigo is een plantje, deze geeft eerst een gele dan een groene en vervolgens de ons bekende blauwe kleur. Men ontdekte dat de kleurstof blauw onder invloed van warmte en urine vrijkwam en wel op een heel bijzondere manier; een baby werd warm gehouden op de as van een vuurtje en de volgende ochtend was de luier blauw. Het vuurtje bevatte takjes van de indigoplant en de luier urine. Dus door inwerking van warmte, urine en het plantje komt de kleurstof los. Verschillende technieken werden besproken en gingen vergezeld met een voorbeeld en natuurlijk de Japanse benaming. De stoffen kunnen worden geverfd door afbinden, plooien of door het maken van stiksteekjes. Ook kunnen de garens worden geverfd. Hierdoor kan men ook prachtige Japanse figuren maken.
Indigo omhult een draad en trekt niet in de stof, bij slijtage zie je de witte onderkleur.  De verfstof is niet giftig, maar de methode om de verf te hechten is wel giftig. Het maken van deze stof is zeer arbeidsintensief, maar het Japanse gezegde luid: ‘waarom iets maken wat een machine kan maken, dus maak iets wat een machine niet kan maken’.
Wie er zin in heeft gekregen kan workshops volgen bij Maaike Gottschal.

Ans Annen-van Loon

Verslag van de lezing door Nies Vos over  ' Hoe maak je originele sajetknopen'

De tweede lezing op het BMA congres van 16 april 2016 werd verzorgd door de 74-jarige mevrouw Nies Vos uit Rouveen bij Staphorst. Ze vertelt en demonstreert hoe de originele zogenoemde traditionele sajetknopen worden gemaakt.

Deze techniek is zo'n 200 jaar oud. Het is een bijzondere techniek, die door weinig mensen wordt beoefend. Mevrouw Vos heeft de techniek geleerd van een familielid die dit voor de kost deed. Mevrouw Vos heeft de techniek zelf weer aan een 'opvolgster' geleerd, zodat de vervaardiging blijft bestaan.

De sajetknopen werden gedragen op de heren hemdrok van de klederdracht in Staphorst. Op een hemdrok zitten 18 knopen. De knopen worden gemaakt met sajet- of maaswol of borduurzijde. Zwart of donkerblauw is altijd de ondergrond van de knopen. Daarop komt een andere kleur. Wanneer er een rouwperiode was, werd de kleur rood niet gebruikt. Kleine jongens droegen zulke knopen niet, zij droegen zilveren of imitatie-zilveren knopen.
Tegenwoordig worden deze mooie knopen gemaakt als een versiering van een kledingstuk.

Voor het vervaardigen van de knoop zijn nodig: een knoop van essen- of eikenhout met een vierkant houten stokje van vlierhout, sajet wol en een stopnaald. De knopen en het houten stokje worden nu nog steeds gemaakt door de man van mevrouw Vos.
Het  houten stokje komt in het gat aan de onderkant van de knoop, dit om het geheel goed vast te kunnen houden en te kunnen borduren. In de knoop zitten 6 punten. Voordat mevrouw Vos de knoop maakt, maakt ze de knoop nat om de wol beter te laten zitten. Dan neemt ze een donkerblauwe of zwarte draad en wikkelt die om de knoop over de zes punten heen, in de vorm van een ster door steeds een punt over te slaan. Ze gaat hiermee door tot de knoop helemaal vol is. Vervolgens neemt ze een stopnaald en hecht ze de draad af aan de onderkant door steeds onder twee draden door te gaan,dan erover heen om naar de volgende twee draden te gaan om hetzelfde te doen. Als ze helemaal rond is geweest, is de knoop klaar en kan het stokje eruit. Het afhechtingsrondje dat is ontstaan kan worden gebruikt om de knoop aan de kleding te naaien. Het resultaat is een stevige knoop die niet uit elkaar valt. De knoop kan gewassen worden.

Dan neemt mevrouw Vos een andere kleur. Met een stopnaald gaat ze de tweede kleur 'opnaaien' . In de demonstratie gaat ze drie keer rond de buitenkant van de knoop door over een aantal draden heen te gaan, onder een draad door enzovoort. Vervolgens gaat ze via de onderkant en het gat van het stokje naar het midden van de knoop naar de bovenkant en maakt ze een kruis. De draad wordt hierna vastgehecht op de onderkant, volgens de 'normale' afhechting van ook onze huidige knopen.

De knopen kunnen gemaakt worden volgens traditie, maar ook mag mevrouw Vos graag haar eigen fantasie gebruiken! Er zijn dus zeer veel varianten, in kleur, motief en grootte. De grootste knoop die ze ooit gemaakt heeft is 11 cm in doorsnee en die is te zwaar om te dragen.

Anne Marie van der Veen vraagt zich af of soortgelijke traditionele sajetknopen ook bekend zijn in andere delen van Nederland. De klederdracht van Zeeland kent zulke knopen wel, maar daar werden ze van dunner garen gemaakt en na 1825 zijn zulke knopen niet meer gevonden. In Twente, Friesland en Groningen kennen de klederdrachten zulke knopen niet.
Tot slot haalt mevrouw Vos een luciferdoosje te voorschijn met een donkerblauwe knoop. Deze knoop komt uit Amerika! Daar zijn ze dus ook bekend met zulke knopen. De getoonde knoop is in effen donkerblauw gemaakt met een trapsgewijs opgewerkt reliëf. Heel bijzonder!

We hebben erg genoten van deze enthousiaste dame. Bij haar tafel in de standruimte vertelde ze vervolgens nog honderduit over de techniek en er waren veel leden die deze bijzondere knopen hebben aangeschaft. Bij de LPM-stand was zelfs nog maaswol in kleur 355 te koop. Dit blijkt de bekende blauwe kleur van Staphorst te zijn.
We hopen dat mevrouw Vos nog lang deze aparte en mooie techniek mag beoefenen.

Tineke Vos-Huisman

Verslag van de demonstraties bij de standhouders

Standhouders en vakgenoten die iets van hun werk presenteren tijdens het lunchprogramma. Wat heb ik er van gezien en gehoord;
De knipmutsen van Gerrie Tuitert: Voor de museumboerderij Wendezoele knapt Gerrie hele oude knipmutsen op. De mutsen worden helemaal uit elkaar gehaald, alle onderdelen gekookt, daarna gestijfd, opnieuw geplooid en weer in elkaar gezet. 16 uur later ziet de muts er weer als nieuw uit.
Patronenboek Zeeuwse klederdracht door Jolien Sturm: Jolien is een patronenboek aan het samenstellen van de Zeeuwse klederdracht. De kledingstukken kunnen dan met behulp van de beschrijvingen op maat gemaakt worden. De traditionele technieken van het maakproces worden uitgelegd op een begrijpelijke manier, waardoor het ook toegepast kan worden op de stoffen van nu. Jolien laat weten wanneer het boek te koop is.
Sieraden gemaakt door Hend van den Berg: Hend laat zien wat je met één steek kan doen; de Peyote. Het is een soort weven met kralen. Hend is beschikbaar voor een workshop op een studieavond in de regio’s.
Maatwerk kleding van UV beschermende stof,  Efriede Wijsma: Omdat de doelgroepen voor op maat gemaakte UV beschermende kleding toenemen wil Efriede doorgroeien naar een landelijk netwerk van ateliers die maatwerk kunnen bieden. Hiervoor is ze op zoek naar kleermakers die met deze stof en de patronen willen werken. Voor meer informatie en contact zie www.you-uv.com
Lingerie van Lijfgoed met Cassandra Saeijs: Lijfgoed was aanwezig met leuke lingeriepakketten, nieuwe transparante stoffen, speciale badpakvoering & verschillende soorten cups. Ook verkrijgbaar via de webshop www.lijfgoed.nl
Harrie Bosch: De modestoffen zijn weer goed verkocht. Kopers en Harrie waren heel tevreden. www.harrieboschmodestoffen.nl
LPM , Maaike Bijster: Bij de stand kan men de garens die worden gebruikt bij het maken van Sajetknopen onderzoeken. Door proefjes te doen kan men stoffen onderzoeken. Opfrissen van de textielwarenkennis. www.landelijkplatformmodevakonderwijs.nl
Haute couture schoudervullingen van der Koekelt: Gepresenteerd worden de modellen: T57, T63 en T69 die goed aansluiten bij de zomerse ontwerpen. De schoudervullingen hebben zachtere vormen een kortere schouderlijn én zijn goed te verwerken in ongevoerde kleding.
Rijkers Lock- en naaimachines: Presentatie en demonstratie door Ingeborg. Ze is er vandaag om vakgenoten door enthousiasme over te halen meer uit de naai- en lockmachine te halen. Met bijzondere steken en speciale garens kan ook op ‘gewone’ machines zoveel meer. Nieuwsgierig? Kom naar de winkel in Veghel, www.rijkersnaaimachines.nl
Beauty vof: Bijzondere producten die vandaag extra aandacht krijgen zijn: De hotspots gekleurde drukkers, opnaaibare studs en schoudervullingen. En er is ook nieuws; Beauty gaat zich volledige richten op de online verkoop. De winkel gaat in de loop van 2016 verdwijnen en het online aanbod wordt verbeterd. Interessant voor modevakschoolhouders: leerlingen krijgen 10% korting. www.beautyvof.com
Sajetknopen van Nies Vos: Na de demonstatie van het maken van de originele sajetknopen door Nies Vos hebben veel congresgangers zin om zelf sajetknopen te gaan maken. In de kraam van Nies Vos kunnen de benodigde spullen gekocht worden.   

Hedy Borst

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van het functioneren van de website. Door gebruik te maken van onze website gaat u hiermee akkoord
Meer info... Ok Weiger